Tanık ifadesini geri çekebilir mi?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 28.12.
Tanıklık iptal edilir mi?
Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.
Tanık ifadeye gitmezse ne olur?
Tanık mahkemeye gelmezse ne olur? Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, mahkemede ifade vermemeniz için bir sebep göstermezseniz, mahkemeye çıkmaya zorlanabilirsiniz. Gelmemeniz durumunda, ulaşım masrafları ve 500 Türk Lirasına kadar para cezası ödemeniz gerekebilir.
Tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
Tanık ifade verdikten sonra ne olur?
Tanıklık ettikten sonra ne olur? İfadeniz alındıktan sonra soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri gerekli delilleri toplayacak ve savcıya sunacaktır. Savcı toplanan delilleri ve ifadenizi değerlendirerek suçlamada bulunabilir veya kovuşturma açmamaya karar verebilir.
Tanık karakol ifadesini değiştirebilir mi?
Polis karakolunda verilen ifade değiştirilebilir mi? Kişi ifadesini polis karakolunda veya dava kapanana kadar daha sonraki bir tarihte değiştirebilir. Burada önemli olan soru, mahkemenin kişinin değiştirilen ifadesine ne kadar güveneceğidir. Ayrıca dosyadaki somut deliller de bu bağlamda önemlidir.
Tanıklıktan çekilebilir mi?
Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınabilir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olduğunu önceden belirtecektir.
Tanık ifadesi somut delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanıklıktan çekilme dilekçesi ne zaman verilir?
(3) Tanıklık etmekten çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etmekten kaçınabilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlendikleri sırada herhangi bir zamanda tanıklık etmekten kaçınabilirler.” Bu makalede belirtildiği gibi, bir tanık hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında tanıklık etmekten kaçınabilir.
Hakim tanığa ne sorar?
(Tanığa öncelikle adı ve soyadı, yaşı, iş ve ikametgahı, işyeri veya geçici ikametgahının adresi ve gerekiyorsa telefon numaraları sorulur. Gerektiğinde tanıklığının ne ölçüde güvenilir olduğunu hâkime açıklığa kavuşturacak durumlar, özellikle şüpheli, sanık veya mağdurla ilişkileri hakkında sorular sorulur.
Tanık ilk duruşmaya gelmezse ne olur?
(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasını ödemekle yükümlü tutulur.
Tanık e-devlette gözükür mü?
Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.
Tanıklık geri alınabilir mi?
(1) Kanunda açıkça öngörülen hâllerde, tanık olarak çağrılan kişi, ifade vermekten kaçınabilir. (2) Tanık olmaktan kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim, tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtir.
Vazgeçilen tanık dinlenir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesinde yazılı haller hariç olmak üzere, açık bir feragat olmadıkça tanıkların dinlenmesi zorunludur.
Tanık delilinden vazgeçilebilir mi?
Tanık ifadeleri örtük olarak da feragat edilebilir. Örneğin, tanık kendisi ifade vermek istemediğini beyan ederse, ifade vermekten kaçınmak için bir nedeni olduğunu belirtirse (Ceza Kanunu’nun 248. maddesi) ve tanığı sunan taraf bu ifadeye itiraz etmezse, tanık ifadesinin feragat edildiği varsayılır.
Tanıklıktan çekilebilir mi?
Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınabilir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olduğunu önceden belirtecektir.
Tanık ifadesi somut delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanık değişikliği mümkün mü?
Kişinin kendi menfaatlerinin veya gizliliğinin ihlal edilmesi nedeniyle tanıklık yapamayacağı düşünülürse yeni bir tanık bildiriminde bulunulması mümkündür. Hukuk davalarında taraflar, ilke olarak kanunla belirlenen sürelerin geçmesinden sonra delil sunamazlar.