Çayda Çıra oyunu hangi yöreye ait?
Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait Halay tarzı bir halk dansıdır. Dünya çapında “mum dansı” olarak da bilinir. Genellikle sazsız, “nanay” adı verilen halk şarkıları eşliğinde oynanır. Günümüzde Elazığ yöresinde düğünlerde çok yaygındır.
Çayda Çıra Efsanesi nereye ait?
Çayda Çıra Efsanesi – Elazığ Açıklama: Elazığ halk oyunlarının incisi olan Çayda Çıra oyunu, karanlık bir ortamda, elde tabaklar ve tabakların üzerinde mumlarla oynanır. Elazığ’ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan ve adeta simgesi haline gelen bu halk oyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır.
Çayda Çıra türkü mü?
TTK – Çayda Çıra | Elazığ türküleri – YouTube.
Elazığ halk oyunları nelerdir?
Elazığ’da altmışa yakın oyun oynanmaktadır. Ancak günümüzde hala oynanan oyun sayısı 25 civarındadır. Bu oyunlardan bazıları ve en ünlüleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu’dur.
Delilo hangi yöre?
Örneğin, Delilo Elazığ’da, Beşayak Adıyaman’da, Papuri Bitlis’te oynanır. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Yörede Halay çekmeye “Dillan Çekme” denir.
Bitlis’te ne oynanır?
Bitlis yöresinde halk oyunlarının çok çeşitli ve özgün örnekleri bulunmaktadır. Oyunlar genellikle Halay veya Bar şeklindedir. Halay, Bitlis’te Berite adını alır. Halkuşta, Çarşıbaşı, Süzme Oyunu, Garzane, Temirağa, Harkusta ve Tiringo Halay oyunlarıdır.
Çayda Çıra’nın özellikleri nelerdir?
En önemli kına gecesi oyunu, üzerine “beş veya altı mum yakılan” porselen tabaklarla oynanan Çayda Çıra oyunudur. İlk oynanan oyun budur. Tabakta yanan bu mum bir meşale gibidir. Her elde bir mum tabağıyla oynanan zarif gösteriye “Çayda Çıra” oyunu denir.
Elazığ’ın kültürel ögeleri nelerdir?
Dünün kalesi, mektep ve medreseleriyle ünlü Harput, camileri, hanları, hamamları, çarşıları, âlimleri ve sanatkârlarıyla zamanla aynı özellikleri geliştirerek bugün önemli bir merkez haline gelen Elazığ’ı yaratmıştır.
Elazığ’ın efsanesi nedir?
Elazığ Taş Kadın Efsanesi – Elazığ Çok eski zamanlarda, Keban’ın güneyinden akan derede, kaynakla birlikte seller akmış ve derenin gelişmesi mümkün olmamış. Sabahleyin kucağında çocuğuyla hayvanlarını bu dereden geçirmek isteyen bir kadın derenin kenarına gelir ve bu durumu görünce Allah’a dua eder.
Çayda Çıra kültürel miras mıdır?
Çayda Çıra, geleneksel olarak Elazığ bölgesinde ve Fırat çevresinde oynanan bir Türk halk dansıdır. Bu dans hem kültürel mirasın bir parçasıdır hem de bölgenin halk danslarının en önemli sembollerinden biridir.
Avreş oyunu nedir?
Avreş Oyunu Oyunun kökeni Harput’tur. Bölgemizde askeri operasyonların çok olması sebebiyle askeri hareketlenmeler sayılar halinde devreye girmiştir. Oldukça zor bir oyundur. Erkeklerin oynadığı bir oyun olan Avreş’te oyuncu dizilimi Halay’dakiyle aynıdır.
Çayda Çıra nasıl yazılır?
ÇAYDAÇIRA NASIL YAZILIR Elazığlılar bile bu konuda karar veremedi. Türkçe dil kurallarına göre ÇAYDAÇIRA yazılması gerekiyor. Çünkü yan yana gelen iki farklı ismin farklı bir anlamı varsa yan yana yazılması gerekiyor. Özetle; “Çayda Çıra” değil, “Çaydaçıra”.
Elazığ’ın türküleri nelerdir?
Kurban Bayramı Harput Şarkısı Genç yaşta başlayan bir aşk hikayesi… … Kara Erik Çağala Türküsü Harput’ta hayat artık monoton değil. … Hayriye türküsü (1) … Hayriye türküsü (2) … Kövenk türküsü (1) … Kövenk türküsü (2) … Ahçik türküsü … Meteris türküsü
Çayda Çıra hangi şehrin?
Çay Oyununda Çıra’nın Hikayesi | Elazığ Yöresi Halk Danslarının İncisi “Çayda Çıra”nın Hikayesi.
Elazığ yöresinde düğünlerde oynanan başlıca oyunun adı nedir?
Dünyada mum dansı olarak bilinen oyun, ülkemizde ise Çayda çıra Elazığ’ın önde gelen oyunudur. Diğer oyunların isimleri sırasıyla Halay, Avreş, Üç Ayak, Ağır Halay (eğlence), Temürağa, Kekeke, Bıçak, Kalkan kılıcı, Çepik; Sadece kadınların oynadığı ve “şeve” veya “kıran” olarak bilinen bir gelin oyunudur. Bir halk türküsüdür…
Çepik oyunu hangi yöreye aittir?
Ayrıca her iki ilde de oynanan Elazığ Çepik oyununun ritim yapılarına bakıldığında; Elazığ Çepik oyununun yavaş başlayıp giderek hızlandığı, sonra tekrar yavaşladığı, sonra tekrar hızlandığı; Diyarbakır Çepik oyununun ise sabit bir ritim yapısına sahip olduğu görülmüştür.
Elazığ’ın kültürel ögeleri nelerdir?
Dünün kalesi, mektep ve medreseleriyle ünlü Harput, camileri, hanları, hamamları, çarşıları, âlimleri ve sanatkârlarıyla zamanla aynı özellikleri geliştirerek bugün önemli bir merkez haline gelen Elazığ’ı yaratmıştır.
Pisik oyunu hangi yöreye aittir?
Meşhur kirli Elazığ oyunu hem eskilerin hem de yenilerin bildiği bir oyundur.
Ankara’da hangi oyun oynanır?
Başlıca oyunlar şunlardır: Zeybek oyunu, Düz oyun, Kaşık oyunu, Çarşamba oyunu, Cirit oyunu (İkincisi bir dans oyunu olmasa da kendine has bir havası vardır). Kadın türküleri ve oda oyunları hariçtir. Ankara köylerinde on beş yaş ve üzeri tüm gençler düğünlere ve kulüplere katılabilir.