Barbekü nasıl yazılır TDK?
Izgara i. Linda bu akşamki barbekü için bana yiyecek alıyor. Linda barbekü için alışverişe çıkmamı istedi.
Stat nasıl yazılır TDK?
Stadyum anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “stad” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bir istatistik biçiminde olmalıdır.
Bende kelimesi nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla “I” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Me too” olmalıdır.
Psikoloğa nasıl yazılır TDK?
Psikolog Türkçe’deki en garip kelimelerden biridir. Bu kelimenin doğru yazımı “psikolog”dur. Yani iki ünsüz arasında sesli harf yoktur. Bu kelimeyle ilgili yapılan yaygın hata “psikolog”dur.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Cübbe nasıl yazılır TDK?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak TDK Türkçe sözlüğünün 1983’teki 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de Dil Derneği kadrosu tarafından hazırlanan sözlüğe göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Çörek otu nasıl yazılır?
kuru fasulye, kuru incir, soğan, kuru üzüm vb. UYARI: çiçek dışındaki anlamları olan fasulye çiçeği (renk), nar çiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürükotu (barut), fare otu (arsenik); sesi düşen çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu yan yana yazılmıştır.
Egzoz nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “Auspuff” kelimesinin doğru yazımı “Auspuff”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Hafta içi nasıl yazılır?
Weekday kelimesinin doğru yazımı: TDK tarafından belirlenen Weekday kelimesinin doğru yazımı “weekday”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım weekday’dir.
Hafta sonu nasıl yazılır?
TDK’ya göre hafta sonu mu yoksa hafta sonu mu? Türk Dil Kurumu’nun tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “Wochenende”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Wochenende”dir.
Yüz yüze nasıl yazılır?
Dil bilgisi kurallarına göre yüz yüze kelimesinin doğru yazımı yan yana değil ayrı olmalıdır. Yanlış kullanım: Yüz yüze. Doğru kullanım: Yüz yüze.
Üstat mı üstad mı?
TDK uzun zamandır “usta” diyor. THS’deki ve THS dışındaki tüm meslektaşlarım “usta” diyor. Kelime Farsça kökenlidir ve a harfinin üzerinde bir şapka vardır, ki ben bunu burada yapamam; dilimizde doğru kullanım “usta”dır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Gardrop nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre Garderobe kelimesinin doğru yazımı “Garderobe”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Mangal ile barbekü arasındaki fark nedir?
Izgara, etin fırın gibi kapalı bir ortamda daha uzun süre ve barbeküden biraz daha düşük bir ateş yoğunluğunda pişirilmesi anlamına gelir. Izgaraların, ızgara edilen eti örtmek için büyük kapakları vardır. Izgara, etin daha yüksek bir ısıda ve daha kısa sürede pişirilmesi anlamına gelir.
Tıraş nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “shaving” kelimesinin doğru yazımı “shaving”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Barbekü diğer adı nedir?
Barbekü, kebap, biftek ve biftek ile benzer özelliklere sahiptir. Barbekü sosu, sebzeler ve baharatlar gibi ürünler de eklenebilir. Barbekü, pişirme yöntemini, bu şekilde pişirilen eti, kullanılan pişirme aletini/makinesini (“barbekü ızgarası” veya basitçe “barbekü”) veya bu tür pişirmeyi içeren bir sosyal etkinliği ifade edebilir.
Barbekü hangi ülkenin?
Barbeküyü düşündüğünüzde, aklınıza Amerikan kültürünün bir parçası gelir. Ancak yaygın inanışın aksine, barbekünün temeli çok daha eskilere, insanlığın ilk dönemlerindeki en önemli keşiflerden birine, ateşe dayanır! Bu keşfin insanlığın gelişimine katkısı yadsınamaz bir gerçektir.